מדרסים ביו מכניים הינם מדרסים אשר מסייעים למטופל לשנות את תנועתו ולפיכך למעשה כל מדרס נחשב למדרס ביו מכני. אולם, בשנים האחרונות שם זה הפך לשם נרדף לסוגי מדרסים קשיחים יותר, כדוגמת מדרסי גרפיט ומדרסי פלסטיק. הסיבה לכך נעוצה בכך שלמדרסים הללו מיוחסות מספר תכונות רפואיות ומכניות יותר מתקדמות אשר מאפשרות למטופלים לתת בהם אמון. באופן כללי, מדרסים משמשים כאמצעי טיפול לאנשים אשר סובלים מבעיות הגורמות לכאבים בברכיים, בכף הרגל ובגב. כאבים אלה, אשר פוגעים באופן משמעותי באורח חיי המטופל, מגבילים את תנועתו ומונעים ממנו פעילויות יומיומיות שונות. על כן, ריכזנו עבורכם את כלל המידע שחשוב להכיר על ההשפעה של פגיעה בכף הרגל, הטיפול באמצעות מדרסים ביוכניים (מדרסים ביו דינמיים), מחיר שלהם ועוד.
שלום נעים להכיר, כף הרגל האנושית
לכף הרגל ישנה מבנה מכני אשר מתאפיין במורכבות רבה כאשר בכל אחת מכפות הרגליים ישנן 28 עצמות ולמעלה מ-20 מפרקים שונים. בנוסף, ישנן למעלה מארבעים רצועות, שרירים פנימיים ושרירים חיצוניים אשר מקורם הינו בשוקיים של האדם. כל מרכיבים אלה יוצרים את המבנה המורכב והמאתגר של כף הרגל האנושית. האדם הממוצע צועד מספר רב של צעדים בכל יום, כאשר באופן ממוצע מספר הצעדים היומי הינו בין 4,500 ל-10,000. יחד עם זאת, למרות המורכבות של מבנה כף הרגל והעומס הרב אשר מופעל עליה באופן יום יומי, רובנו איננו מייחסים לכף הרגל שלנו את החשיבות הראויה לה.
מה ההשפעות של פגיעה בכף רגל ותנועה לקויה לאיכות החיים ולבריאות שלנו ?
את החשיבות אותה אנחנו צריכים להעניק לכף הרגל שלנו, אנחנו בדרך כלל מעניקים רק כאשר מופיעים כאבים בכף הרגל. יש לציין כי תנועה לקויה במשך זמן רב עשויה להביא לידי פגיעה במערכת השרירים, היווצרותם של כאבי ברכיים ודלקות בגידים וזאת בנוסף למיחושים בעקב ובעיות עתידיות נוספות בעמוד השדרה. על כן, פתרון של מדרסים בהתאמה אישית אשר מעוצבים ומיוצרים לכף הרגל של המטופל ניתן ליישם עוד טרם הופעת הכאבים. שימוש במדרסים ביו מכניים יוכל לחסוך מאיתנו את אותן פציעות ואותם כאבים.
התנועה התקינה של מפרקי כפות הרגליים ומפרקי הקרסוליים הינה משפיעה באופן ישיר על היכולת של הגפיים התחתונות של האדם לפעול. בעזרת התנועה התקינה של אותם מפרקים, ניתן לפעול בעת נשיאת משקל הגוף בפעילות גופנית כדוגמת הליכה או ריצה לפזר את העומסים והכוחות באופטימליות. בעת פיזור לא יעיל ולא תקין של אותם כוחות ואותם עומסים, עלולה להתקיים תנועה לקויה של האדם אשר תיצור עומס יותר ובסוף עתידה להוביל לפציעות במפרקים, בשרירים וברקמות חיבור.
כיצד ניתן לפעול על מנת לטפל בפגיעות ובפציעות שכאלה ?
על מנת להוביל לפעולת מכניקה נורמלית ותקינה של כפות הרגליים ושל הקרסוליים, יש צורך בתפקוד מוצלח ומשולב של השרירים ושל העצמות לצד הגידים והרצועות. בזכות עבודה מסונכרנת ומותאמת באופן תקין של אותן רקמות בכפות הרגליים, בגפיים התחתונות ובקרסוליים, ניתן להתקיים תפקוד מכני יעיל ומרבי שלהן. מחקרים רבים אשר בחנו את השפעתו של מנח כף הרגל ביחס למפרק הברך, פיקת הברך והשוק, הצביעו על כך שמנח לקוי ולא תקין של כף הרגל בעת נשיאת משקל או פעילות גופנית יכול להביא לידי עומס יתר מוגבר על הירכיים, על הברכיים ועל הקרסוליים. זאת ועוד, מנח זה עשוי להביא לידי מתיחות של הרקמות הרכות ודחיסה של המפרקים אשר עשויים להוביל להופעת סימפטומים ופציעות.
מה זה מדרס ביומכני וכיצד הוא פועל ?
רבים שואלים את עצמם מה זה מדרס ביו מכני וכיצד הוא פועל על כף הרגל ועל הגפיים התחתונות של המטופל. מדרסים ביומכניים עובדים בתצורה כזו שהם מפחיתים את העומסים ואת הכוחות אשר מופעלים על הגפיים התחתונות. למעשה, באופן כזה המדרסים הביו מכניים מהווים את אחד מהאמצעים המשמעותיים והחשובים ביותר על מנת לטפל בפגיעות בגפיים התחתונים ובגב התחתון ולמנוע פגיעות בהם. בעזרת המדרסים, מתאפשרת שליטה של המטופל באמצעותם בתנועה הלקויה של הקרסוליים ושל כפות הרגליים.
המדרסים הביו מכניים, אשר מיוצרים בעזרת שימוש בטכנולוגיית תלת ממד, הוכיחו את עצמם במספר מחקרים כבעלי תועלת רבה בעבודה על מנח עמוד השדרה הצווארי במהלך הליכה. כפי שחשוב להבין, ביו מכניקה תקינה של הגפיים הינה בעלת חשיבות מובהקת ועליונה על מנת לאפשר למטופל תפקוד אופטימלי ומיטבי ללא אף כאב. העקרונות של הגישה הביו מכנית שמים דגש על התיקון של המנחים האבנורמליים במפרקים של המטופל באמצעות שימוש באמצעי טיפול שונים ומגוונים אשר בודקים מה היא השפעת התיקון של המנחים על היציבה ועל אותם סימפטומים. בין אותם אמצעי טיפול, נמצאים המדרסים הביו מכניים אשר מהווים אמצעי טיפול יעיל באופן מיוחד.
המדרסים מאפשרים למטופל לחלק את העומסים באופן אופטימלי ותפקד באופן מקסימלי. בצורה בהם בנויים המדרסים, ניתן לחלק את העומסים באופן אשר יסייע להפחית את הלחצים מהאזורים הכאובים אשר מועדים להיווצרותן של פציעות ושל פגיעות. לצד זאת המדרסים מאפשרים למשתמש בהם לבלום זעזועים, הליכה נוחה, תמיכה מלאה בקשת של כף הרגל ושליטה מיטבית בתנועות אשר עלולות להוביל ליצירת נזק.
איזה סוגים של מדרסים ביו מכניים קיימים וכיצד הם מותאמים למטופל ?
ישנם מספר סוגים שונים של המדרסים הביו מכניים אשר מיוצרים באופן מותאם וייחודי למצב כפות הרגליים של המטופל, לרמת הפעילות שלו ולמבנה הנעליים שלו. זאת ועוד, את ההתאמה של המדרסים יש לעשות על ידי בחינת ההיסטוריה של הכאב והפציעה של המטופל ובכך לפעול ליצירת מדרסים שייעשו את העבודה באופן הטוב ביותר. על מנת להביא לרמה האופטימלית של התיקון הביו מכני בתנועת הגפיים התחתונות של המטופל, הכרחי לבצע התאמה גם של הנעליים וגם את סוגן לאופן הפעילות הגופנית של המטופל, בין אם מדובר בהליכה, בריצה או ברכיבה על אופניים.
כאשר אנחנו מדברים על החומרים מהם מייצרים את המדרסים הביו מכניים, ישנם שני סוגי חומרים עיקריים – הראשון הוא הגרפיט (קרבון) והשני הוא פוליפורפילן (סוג של פלסטיק מיוחד). שני סוגי המדרסים אשר מיוצרים משני החומרים הללו עושים את אותה העבודה עבור המטופל כאשר מדרס מסוג הגרפיט נחשב לדק יותר ועל כן הוא מתאים יותר לאנשים אשר מחפשים אחר מדרסים לנעליים מכיוון שמדובר במדרסים קשיחים אשר ייכנסו לתוך כל הנעליים. חשוב להכיר כי מדרס המיוצר מחימום רפידה זולה עם חומר פלסטי הינו מדרס לא מומלץ.
לאיזה סוגי מטופלים יכולים להיות מתאימים מדרסים ביו מכניים והאם הם מתאימים גם למי שסובל מפלטיפוס או מדורבן בעקב ?
מדרסים מומלצים אלו יכולים לסייע ולהיות מותאמים באופן אישי למטופלים אשר סובלים ממספר בעיות שונות. לדוגמא, מדרסים ביו מכניים מתאימים למטופלים אשר נחשבים בעלי גמישות יתרה בכף הרגל שלהם. לרוב מדובר במקרים של בעיית פלטפוס עם קשת אורכית גמישה אשר קורסת כתוצאה מעומסים או במטופלים בעלי משקל גבוה יחסית. בנוסף, מטופלים שהאזור המרכזי או האזור האחורי של כף הרגל שלהם סובל מתהליך שחיקה או מבעיה של חוסר יציבות יוכלו להיעזר בתמיכה וצמצום השחיקה בעזרת המדרסים.
על כן, חשוב להכיר שמדרסים הם בין היתר הפתרון לבעיית בפלטפוס, וכאשר אנחנו מחפשים עבור פלטפוס טיפול מתאים, יש לשקול התאמת מדרסים אורטופדיים ביומכניים. הדפורמציה של כף הרגל, כמו לדוגמא פלטפוס או משקל גוף של למעלה מתשעים קילו, יכולה לקבוע את דגמו של מדרס ביו מכני מכיוון שידוע כי מדרך מסוג רך ייהרס יחסית מהר (תוך פחות משנה) בעקבות דפורמציה זו. זאת ועוד, המדרס יתאים גם לילדים ויכול לסייע בטיפול של פלטפוס אצל ילדים ולא רק בקרב מבוגרים.
בנוסף, מדרסים ביו מכניים יכולים להיות פתרון מתאים על מנת לטפל בבעיית דורבן כף הרגל ולסייע בהקלה בכאב כתוצאה מבעיה זו. דורבן בכף הרגל הוא למעשה דלקת בגיד הפסיה הפלנטרית אשר מקשה על הסובל ממנה לנהל את שגרת חייו באופן רגיל ולהנות מביצוע פעולות יומיומיות פשוטות כמו הליכה או ריצה. לצד אמצעי טיפול נוספים כדוגמת מנוחה, תרגילי מתיחה והתאמה של נעליים נוחות ורכות, מדרסים ביו מכניים הוכיחו את עצמם פעמים רבות ובמחקרים רבים כפתרון טיפולי מושלם עבור אנשים אשר סובלים מבעיית דורבן בכף הרגל.
מה עוד חשוב לדעת על מדרסים, כולל טווח מחירים
כאשר אנחנו פונים ליצירת מדרס ביו מכני לפי מידת גבס בהתאמה אישית ואחריות מלאה ל-3 שנים, חשוב להכיר שאין צורך בהכרח לתת עדיפות למדרס המיוצר ב-CNC. אנחנו מחפשים מדרסים אורטופדיים שיהיו הטיפול עבור הפציעה או עבור הפגיעה שלנו וחשוב לנו לחפש אחר מדרסים עם אחריות כוללת עד גמר הכאב או עד פתרון הבעיה שאובחנה. בנוסף, עבור מי שמעוניין לרכוש מדרסים ביומכניים, כללית מציעה למבוטחים דרכה להיות זכאים להחזר של 400 ₪ עם הפנייה של אורתופד. בנוסף, כאשר ניגשים לקבל עבור מדרס ביו מכני מחיר מהמומחים בתחום, המחירים נעים מ1800-2200 ₪.
אז לסיכום, מה השורה התחתונה שחשוב לקחת בנוגע לטיפול באמצעות מדרסים ביו מכניים ?
על מנת להבטיח לכם מדרסים ביו מכניים מותאמים באופן אישי ומדויק, מכל דגם או סוג, יש לבצע את ההתאמה לצד ייעוץ והפניית אורתופד. ההתאמה כאמור תתבצע בהתאם למבנה כף הרגל שלכם, היסטוריית הפציעות שלכם, מצבכם הבריאותי ושגרת הפעילות שלכם. התאמה זו תוכל לסייע למנוע הופעת כאבים ופציעות בעתיד לצד טיפול בפגיעות ובכאבים קיימים. אין צורך להמשיך בשגרת חיים כואבת אשר מונעת ממכם פעולות יומיומיות פשוטות כמו הליכה וריצה כאשר קיים פתרון אמין ומקצועי כמו מדרסים ביו מכניים. מדרסים אלו הוכיחו את עצמם פעמים רבות ובשלל מחקרים כאמצעי טיפול אשר פותר בעיות בגפיים התחתונות ומעלים את הכאבים. פנו עוד היום לייעוץ אורתופדי על מנת לקבל הפנייה להתאמה של מדרסים ביו מכניים.