מדרסים לסוכרתיים

מחלת הסוכרת היא בין המחלות הנפוצות ביותר בעידן המודרני ונחשבת גם לאחת החמורות שבהן. בעקבות ריכוז גבוה יחסית של סוכר בדם החולה והיכולת הלקויה של גופו להתמודד עם ריכוז זה, למחלה זו יכולות להיות השפעות חמורות על בריאותו ואיכות חייו של החולה במחלת הסוכרת. בין ההשפעות ניתן לציין את כריתת גפיים בעקבות החמרה של תסמינים ופציעות בגפיי החולה ולמעשה מחלת הסוכרת ממוקמת במקום הראשון בין הסיבות לאובדן רגליים בעולם המערבי. על כן, מדרסים מומלצים לחולי סוכרת מכיוון שהם מסייעים בהגנה על הרגליים ועל כפות הרגליים שלהם ובצמצום הסיכונים. ריכזנו עבורכם את כל הפרטים שחשוב להכיר בנוגע למחלת הסוכרת, הקשר שלהם לכפות הרגליים והתאמת מדרסים לנעליים לחולי סוכרת.

מהי למעשה מחלת הסוכרת ואיזה סוגים של מחלה זו קיימים ?

מחלת הסוכרת מתחלק לשני סוגים עיקריים, סוכרת מסוג אחד אשר נקראת סוכרת נעורים וסוכרת מסוג שני אשר הינה סוכרת שלא תלויה באינסולין. סוכרת נעורים הינה מחלה אוטואימונית, כלומר מחלה של המערכת החיסונית, שלמעשה הורסת את התהליך של ייצור האינסולין באיבר הלבלב. סוכרת מסוג זו מופיעה בדרך כלל בקרב ילדים ונערים וחולי סוכרת נעורים זקוקים להזרקה של אינסולין על בסיס יומיומי בכדי להביא לידי איזון של רמת הסוכר בדם שלהם. הסוכרת מהסוג השני, שאיננה תלויה באינסולין, היא למעשה מקרה בו הלבלב מייצר אינסולין אולם הגוף לא מנצל אותו בשל חוסר תגובה מצד רקמות הגוף לאינסולין. 

בדרך כלל, סוכרת מסוג זה מופיעה בקרב אנשים אשר סובלים מהשמנת יתר והיא מלווה בלחץ דם גבוה, מחזור דם דליל, בעיות בתפקוד הכליות, מחלות לב, נוירופתיה סוכרתית, פגיעה ביכולת הראייה ופגיעה בתפקוד הרגליים וכפות הרגליים. על כן, אנשים אשר סובלים מהשמנת יתר ובפרט אנשים אשר סובלים ממחלת הסוכרת חייבים להקדיש תשומת לב גבוהה מהרגיל לרגליים שלהם ולכפות הרגליים שלהם.

מה הקשר בין מחלת הסוכרת לבין נוירופתיה ומדוע קשר זה חשוב לכפות הרגליים של חולי הסוכרת ?

ראשית, חשוב להבין את הקשר הקיים בין מחלת הסוכרת לבין נוירופתיה. עקב הפגיעה בכלי הדם אשר נמצאים באזור הגפיים ובעקבות הספקה דלילה של דם לאזור עלולה להתפתח פגיעה עצבית סנסורית בקרב חולי סוכרת. פגיעה עצבית סנסורית זו באזור הגפיים מתבטאת לרוב בנימול ובירידה ברמת התחושה בעיקר באזור הרגליים. בעקבות אותה אי תחושה, אנשים אשר סובלים מסוכרת עלולים לפתח למעשה שפשופים, חתכים, שברים, כוויות ואף פצעים אשר עשויים להתפתח לפצעי לחץ. פצעי לחץ אצל חולי סוכרת עלולים להידרדר למצב חמור של נמק אשר יחייב כריתה של כף הרגל כולה או חלק ממנה. 

כאמור, מחלת הסוכרת גורמת לבעיות רבות ברגליים ובכפות הרגליים של אנשים אשר סובלים ממנה. בין הבעיות ניתן למנות עיוותים בכף הרגל ושברים קטנים בעצמות הרגליים. שברים קטנים אלה, אשר נקראים גם שארקו, נגרמים בעקבות אי תחושת כאב בכפות הרגליים. כתוצאה מכך, יכול להיגרם למעשה עיוות של עצמות הרגליים בעקבות התאחות קשה שלהן. לפיכך, חשוב מאוד שאנשים אשר חולים במחלת הסוכרת ינקטו באמצעי הזהירות הדרושים על מנת להביא לידי מניעת הפציעות הללו. יש לבחון באופן יומיומי את כפות הרגליים מכיוון שבשל ההשלכות של הנוירופתיה בחינה זו הינה קריטית ביותר על מנת להפחית את הסיכונים של התפתחות כאבים וסיבוכים מיותרים בכפות הרגליים.

כיצד מחלת הסוכרת יכולה להוביל למחלת כלי דם היקפית, מה ההשפעה על כפות הרגליים ומה התסמינים לכך ?

זאת ועוד, מחלת הסוכרת מובילה לעיתים קרובות גם למחלת כלי דם היקפית אשר פוגעת ומעכבת את הזרימה של הדם. במצב שכזה תתקיים היצרות של העורקים אשר לעיתים קרובות תוביל לירידה משמעותית של מחזור הדם בחלק התחתון של הרגליים ובדגש על כפות הרגליים. חשוב להכיר כי זרימת דם לא תקינה מביאה לידי היווצרות של בעיות ברגליים של חולי סוכרת על ידי כך שמופחתת ההובלה של החמצן וההזנה התקינה לעור ולרקמות האחרות בגוף. בנוסף לכך, במקרים שכאלה סביר להניח כי יהיה שינוי של הצבע ושל המרקם של העור בעקבות הפגיעה בהובלה של החמצן ובהזנה התקינה.

יתר על כן, בהינתן וישנו מצב של זרימה דלה של דם בגפה התחתונה, הדבר עלול להביא לידי סיבוכים במקרה של פציעה. גם אם מדובר בפציעה יחסית קטנה, פציעות בכפות הרגליים של חולי סוכרת, אשר מלוות במחזור דם לא תקין, עשויות להגליד ולהחלים באופן איטי ביותר. זאת ועוד, הזרימה הדלה של הדם עשויה בנוסף להביא לידי התפתחות של נפיחות ושל יובש באזור כף הרגל של חולה הסוכרת.  לפיכך, המניעה של אותם סיבוכים שעלולים להתפתח בכפות הרגליים של אנשים אשר סובלים ממחלות הסוכרת הינה קריטית ביותר מכיוון שזרימת דם לקויה פוגמת ופוגעת בתהליך ריפוי הפצעים ויכולה להוביל לזיהומים ולכאבים נוספים. 

כיצד מדרסים מותאמים באופן אישית לחולי סוכרת יכולים לסייע במניעה ובטיפול של בעיות אלו ?

כפי שצוין קודם לכן, חוץ ביצוע מעקב מתמיד אחר רמות הסוכר בדם, על אנשים החולים במחלת הסוכרת להקדיש תשומת לב מיוחדת להופעת תסמינים הקשורים בכפות הרגליים שלהם. גם כאשר לא חשים בכאבים בכף הרגל, אין הדבר אומר כי אין הימצאות של פגיעה באזור זה ולפיכך על חולי הסוכרת לשים לב להופעת סימפטומים חריגים שאינם כאבים. מדרסים אורטופדיים (מדרסים באנגלית: Insole, Foot orthotics.) לחולי סוכרת מסייעים בצמצום הסיכון לפגיעה בכפות הרגליים שלהם. באמצעות מדרסים אלו, ניתן לרפד את האזור הרגיש בכף הרגל ובכך להפחית מן רמת העומס אשר מוטל עליו בזמן ביצוע פעולות יומיומיות.

מדרסים לחולי סוכרת מסייעים בהפחתת הסיכונים להיווצרות של כיבים, זיהומים ופציעות, וגם אם תיגרם פגיעה מסוימת בכף הרגל של חולה הסוכרת, היא תהיה מתונה יותר. בעזרת אותם מדרסים בהתאמה אישית לחולי סוכרת, גם אם קיים מצב של זרימת דם דלה ולקויה וגם אם יכולות הריפוי העצמיות של החולה נמוכות יחסית, הגוף יוכל להתמודד עם פציעות אלו באופן קל הרבה יותר. בנוסף, בכדי שהמדרסים עבור חולי הסוכרת יוכלו למלא את התפקידם החשוב ולמנוע התפתחות חמורה שתוביל לידי צורך בקטיעת כף הרגל, יש להקפיד להתאים את המדרסים בהתאמה אישית לכפות הרגליים של המטופל.

מה היא החשיבות של ההתאמה האישית של המדרסים למטופל ?

הסיבה לכך נעוצה בכך שלכל חולה ישנו מבנה ספציפי של כף הרגל ומדרסים אשר יותאמו באופן אישי לאותו המבנה יוכלו לספק לכף הרגל את ההבנה הכה חיונית. בעזרת הגנה זו, יצומצם הסיכון לעומס יתר בצורה הטובה ביותר, ויפחת הסיכוי להתפתחות של חבלות או שפשופים אשר יובילו לאותם נזקים חמורים מהם אנו מעוניינים להימנע. יתר על כן, ישנה חשיבות גבוהה ביותר לחומר אשר ממנו יהיו עשויים המדרסים. עבור חולי סוכרת, מומלץ להתאים לחולי סוכרת מדרסים אשר מיוצרים מחומרים טבעיים ולא סינטטיים (כמו לדוגמא מדרסים עשויים משעם). מדרסים מחומרים סינטטיים עלולים לגרום לשפשופים ולהתפתחות של הזעה אשר עשויים להזיק ולא להועיל לכפות הרגליים של המטופל. בין המדרסים שקיימים ומומלצים לחולי סוכרת הם מדרסים EVA.

כאשר אתם מקבלים עבור מדרסים בהתאמה אישית מחיר מהמומחה שייצר לכם אותם, חשוב לוודא כי האחריות לטיפול בבעיה ולהתאמת המדרס לכף הרגל של החולה כלולה בו. בסופו של דבר, כאשר אנחנו מקבלים עבור מדרסים מחיר כזה או אחר, המחיר צריך לכלול את ההבנה שלא מדובר בעוד מוצר שאנו רוכשים אלא טיפול מלא לבעיה ממנה המטופל סובל. חולה סוכרת אשר יינעל נעליים עם מדרס נשלף אשר הותאם לו באופן אישי, יוכל להפחית את הסיכונים שמחלת הסוכרת מציבה לו ולסייע בשיפור אורח חייו ושגרת היומיום שלו. אם אתם חולי סוכרת, פנו עוד היום לאורתופד על מנת לקבל הפנייה להתאמת מדרסים לנעליים שלכם.