מדרסים לפלטפוס

הפלטפוס, או באנגלית Flat Foot (רגל שטוחה), הינו מצב אשר מתייחס לכך שקשת כף הרגל שטוחה. באופן טבעי, קשת כף הרגל צריכה להיות קשת גבוהה אולם קשת כף רגל שטוחה הינה נפוצה אצל כשליש מבני האדם. למרות שרבים מאיתנו שמעו לפחות פעם שבחייהם על בעיית הפלטפוס, לא הרבה יודעים מהו לדוגמא ההבדל בין פלטפוס גמיש לפלטפוס קשיח או כיצד יש לטפל בפלטפוס בהתאם לגיל המטופל. על כן, ומכיוון שמדובר בתופעה כה נפוצה, ריכזנו עבורכם את כלל הפרטים שחשוב להכיר בנוגע לבעיית פלטפוס ברגל: מה היא בעיית פלטפוס ברגל, טיפול מומלץ כדוגמת מדרסים לפלטפוס ועוד. 

מהי היא למעשה בעיית

הפלטפוס וכיצד היא נגרמת ?

ראשית כל, יש לציין כי בכל הנוגע לבעיות אשר קיימות בקשת של כפות הרגליים, מדובר בסקאלה של בעיות שונות ברמות שונות. ישנן רמות שונות של בעיית פלטפוס ברגל כאשר מבחינת ההגדרה של פלטפוס מספיק כי חלק קטן של הקשת ייגע בקרקע בזמן עמידה על מנת להגדיר את הבעיה. יחד עם זאת, קיימים הבדלים גדולים מבחינת התחושה בין אנשים עם פלטפוס. מצד אחד, קיימים אנשים רבים אשר הפלטפוס שלהם אינו מפריע כלל וכלל לניהול אורח חייהם ומהצד השני קיימים מקרים בהם בעיית הפלטפוס עלולה להביא להתפתחות של כאבים בגב התחתון, בברכיים ובכפות הרגליים. 

כמובן שבין המקרים הקיצוניים של התפתחות כאבים אצל אנשים עם פלטפוס, יש לא מעט רמות בהן משתנה העוצמה של הכאב, ההיקף של הכאב והתדירות של הכאב. יש לציין כי ההופעה של תסמינים אלו הינה אינדיבידואלית ומשתנה בין מטופל למטופל. עם זאת, באופן כללי ככל שחלק גדול יותר של הקשת נוגע ברצפה במהלך עמידה, כך תחריף הבעיה ותגרום להתפתחות תסמינים חמורים אף יותר. חשוב להכיר כי העוצמה של הסימפטומים נובעת גם מהסוג של הפלטפוס ממנו המטופל סובל. בין הסוגים של בעיית הפלטפוס אשר קיימים אצל המטופלים ישנם הפלטפוס הגמיש והפלטפוס הקשיח. 

מה הוא הפלטפוס הגמיש, מה הוא הפלטפוס הקשיח ומה ההבדל בין השניים ?

הפלטפוס הגמיש הינו מצב בו כאשר על הרגל אינו מופעל אף משקל קשת כף הרגל נראית באופן נורמלי אולם בעת עמידה על כף הרגל ישנה קריסה של הקשת לקרקע. יש לציין שמדובר בסוג הפחות חמור של בעיית הפלטפוס וזאת מכיוון שברוב המקרים מדובר בכך שהקשת הפנימית של הרגל, אשר נקראת הקשת המדיאלית, עודנה משמשת כבולמת זעזועים מרכזית של כף הרגל שלנו, גם אם בצורה לא מושלמת. על כן, בדרך כלל מי שלוקה בבעיית פלטפוס גמיש עתיד לחוות תסמינים יותר קלים ממי שסובל מבעיית פלטפוס קשיח.  

בהינתן וכף הרגל שלנו אינה מוקשתת גם כאשר על הרגל אינו מופעל אף עומס ועל עליה אף משקל, מדובר בבעיית הפלטפוס הקשיח. במקרים כאלה, משמעות הדבר כי הקשת המדיאלית אותה הזכרנו קודם לכן אינה מתפקדת כלל. ההבדל בין שני סוגי הפלטפוס הוא כאשר בפלטפוס הגמיש ישנו תפקוד לקוי של הקשת המדיאלית, בפלטפוס הקשיח ישנו היעדר תפקוד מוחלט. הבדל זה הוא הבדל משמעותי ביותר ומוביל לכך שמי שלוקה בפלטפוס קשיח עתיד לסבול מתסמינים קשים יותר כתוצאה מהפלטפוס. על כן, מדרס לפלטפוס עבור מי שסובלים מפלטפוס קשיח הוא בגדר של צורך חיוני על מנת לנהל שגרת חיים יומיומית תוך ביצוע פעולות פשוטות כמו הליכה ללא כאב וסבל.

כיצד ניתן לאבחן את בעיית הפלטפוס אצל המטופל ?

בניגוד לבעיות אחרות בכף הרגל, כמו למשל דורבן בעקב כף הרגל, האבחון של בעיית הפלטפוס הינו אבחון פשוט וקל יחסית. רופא מומחה מנוסה יוכל לאבחן את בעיית הפלטפוס תוך הסתכלות על מבנה כף הרגל של המטופל וגם המטופל עצמו יכול לבצע אבחנה עצמית בבית. בעזרת מבחן טביעת הרגל הרטובה, המטופל יכול להרטיב את כף הרגל ואז לדרוך על משטח חלק. במצב תקין ללא פלטפוס, קשת כף הרגל אינה תשאיר סימנים על המשטח והחלק שבו נבחין בטביעת כף הרגל שלנו יהיו הכריות והעקב. אולם, כשקשת כף הרגל משאירה סימן גדול יותר, הפלטפוס הינו חמור יותר. 

מה ההבדל בפלטפוס אצל ילדים לבין פלטפוס אצל

מבוגרים ?

נוגע לטיפול בבעיית פלטפוס, חשוב להכיר כי אופן הטיפול משתנה בהתאם לגיל המטופל. פלטפוס ברגל אצל ילדים הוא תופעה יחסית נפוצה ושימוש במדרסים על מנת לטפל בבעיית פלטפוס אצל ילדים לא נחשבת כאמצעי הטיפול המומלץ ביותר. הסיבה לכך נעוצה בהיותה של כף הרגל של הילד בשלבי התפתחות ותיקון עצמי, וכך ברבים מן המקרים הפלטפוס ייעלם ככל שהילד יגדל. הטיפול המתאים הוא הליכה עם רגל יחפה באופן תדיר ככל הניתן ומחקרים הצביעו על כך שפלטפוס נעלם עם הגיל בקרב ילדים שהלכו יחפים או עם סנדלים / כפכפים. יחד עם זאת, ניתן להתאים נעליים לילדים עם פלטפוס כמו נעליים אורטופדיות המיועדות להתמודדות עם בעיה זו.

בהינתן ואתם מבוגרים עם פלטפוס, בין אם מדובר בפלטפוס שהתפתח בגיל מבוגר או בפלטפוס מגיל צעיר, רוב הסיכויים שהפלטפוס ילווה אתכם בהמשך חייכם. יחד עם זאת, ניתן ללמוד לחיות עם בעיה זו בשלום בעזרת מדרסים לפלטפוס (מדרסים ביומכניים) הנחשבים לפתרון הטיפולי הנפוץ והמתאים ביותר. בהמשך נציג באופן מלא כיצד המדרסים מטפלים בבעיית הפלטפוס ומדוע הם מומלצים בפתרון טיפולי. לצד המדרסים הייעודים להתמודדות עם פלטפוס, קיימים גם פתרונות של רפואה אלטרנטיבית או ניתוחים אשר נחשבים לנדירים יותר.  

כיצד מדרסים מסייעים לטיפול בבעיית הפלטפוס ?

כפי שצוין קודם לכן, בעיית הפלטפוס הינה בעיה בהמלכה מתקיימת קריסה של קשת כף הרגל לרצפה ובכך נפגעת היכולת של כף הרגל בבלימת הזעזועים. באופן עקרוני, התאמה של מדרסים אורטופדיים איכותיים כפתרון טיפולי לפלטפוס היא פתרון מלאכותי אולם פשוט. במהלך השימוש במדרס, מתקיימת הגבהה של הקשת באמצעות המדרס והדבר מסוגל לשפר באופן מהותי את היכולת של הרגל לבלום את הזעזועים. בעזרת שימוש במדרס לשם טיפול בבעיית פלטפוס, כאבים שהופיעו יוכלו להיעלם ולהעניק למטופל את היכולת לנהל שגרת חיים יומיומית תוך ביצוע פעולות פשוטות כמו הליכה. לפיכך, אורתופדיים רבים מתאימים למטופליהם הלוקים בבעיית פלטפוס טיפול בעזרת מדרסים אשר מותאמים להם באופן אישי. 

באופן כללי, המדרס אשר מתאים לטיפול בפלטפוס הינו מדרס המיוצר בהתאמה אישית, מדרס ביו מכני, אשר נעשה לפי מידת גבס. מדרס ביו מכני יסייע בשינוי במנח כף הרגל על מנת לסדר את הזווית של כף הרגל למצב ניטרלי שיוכל להעלים את הפלטפוס בעת לבישת המדרסים. הסוג של בסיס המדרס, בין אם מדובר בבסיס מסוג קרבון או בסיס פלסטי, תלוי במשקל המטופל, תצורת כף הרגל שלו וסוג הפעילות הספורטיבית בה הוא עוסק. למשל, מדרסים לריצה פלטפוס יותאמו באופן שונה מאשר מדרסים להליכה עם פלטפוס. כאשר אנחנו פונים לאחר הפניית האורתופד להתאמת מדרסים לפלטפוס נוודא כי מדובר במדרסים אשר מגיעים עם אחריות לטיפול עד לפתרון הבעיה או עד לגמר הכאב כפי שהובטח לנו בזמן האבחון.